Page 1 of 1

Acentuation problem in XML files ...

Posted: 24 Apr 2007, 19:09
by strikerbcb
Hello, when i changed a mob name, or itens names or descriptions in xml files with accents ( ç, ê, é, ó, etc ), i give a error when i start the client "error parsing xml file"

It´s possible i use accents with the XML files or it´s incompatible ?

Thanks.

Posted: 24 Apr 2007, 22:01
by Dr Wahl
the current font set does not include anything that is not commonly used in the english language, though, to include other characters, you would simply need to make an image for them. there is a font file available to view somewhere. check the wiki and other threads.

Posted: 24 Apr 2007, 22:10
by Matt
The xml file still won't be able to parsed with a modified image...

Posted: 25 Apr 2007, 00:27
by Crush
Make sure that the xml file is saved in UTF-8 encoding format when it includes any non-ASCII characters. Not ANSI, ISO-8859-something, Windows-something or any other special character encoding format. This should be a setting in your text editor. Then the xml parser will be able to read it. Special characters not in the bitmap fonts will appear as rectangles, though.

By the way: Why do all Brazilians write the word "items" with n?

Posted: 25 Apr 2007, 03:48
by strikerbcb
i make a modificated image font with all characters, and works fine with the interface text and the game texts itself, but in xml files not work, and yes, i use a xml editor ( xml wordpad 2007 ), the UTF-8 permit names with the acentuation (ç,é, ó, etc )? if no, why not change this for the other format to permit latin characters too ?

I think the brazilians is a good number of users of tmw, and permit them to talk with your language it´s a good thing. This is i think ... and permit to create mobs and items with some special characters.

ps. : it´s my fault ... :( i write this very fastest.

the word 'items' in portuguese is 'ITENS' and the 'item' word is 'ITEM', it´s change in plural.


If possible post here some way to fix this problem.

many thanks

Posted: 29 Jun 2007, 22:45
by JoshLangley
I had a look at it, even including those characters in the bitmap font still caused rectangles to appear.
Currently the global font for tmw is 'sansserif8.png'. This lacks the characters your wanting. If you have a modified image font I'd be happy to test it if you upload the file to the corresponding issue.

p.s. You will have to signup if you haven't already to upload the file.

see http://mantis.themanaworld.org/view.php?id=89

Posted: 02 Jul 2007, 10:42
by Rotonen
We should move to some truetype full utf-8 solution at some point.