Leak with newest SVN - CPU 60-80%

Ask for help regarding any technical issue or report any bug or OS independent issues.
Post Reply
the-me
Peon
Peon
Posts: 20
Joined: 29 Dec 2005, 17:10
Contact:

Leak with newest SVN - CPU 60-80%

Post by the-me » 02 Oct 2006, 12:33

Good Morning,

Since two weeks, I've got the big problem with tmw ( I think it's since my gpu driver update -> fglrx 8.29.6 ), that at starting tmw, it has got a permament cpu usage of 60-80%, with and without opengl.

My system:
Distribution: Debian Sid Kernel: 2.6.18-1-k7 X.Org: 7.1.1 KDE: 3.5.4 Qt: 3.3.6 XChat: 2.6.4 Perl: 5.8.8 VGA: ATI Technologies Inc RV350 AP [Radeon 9600] @ 1280x1024/24 bpp/75 Herz
Soundcard: C-Media Electronics Inc CM8738 (rev 10) CPU: AMD Athlon(tm) XP (1921.081 MHz) CPU-Cache: 512 KB RAM: 886/1012 MB Networkstats(eth0): Down: 83.9 MiB Up: 17.5 MiB Diskcapacity: 272 GB

I can't enter the game, it would be take years, because it's extreme slowly.
Matt
Knight
Knight
Posts: 1747
Joined: 07 Aug 2004, 11:47
Location: Germany->Bavaria

Post by Matt » 02 Oct 2006, 16:51

fps limit?
the server is slow cause eathena sucks
the-me
Peon
Peon
Posts: 20
Joined: 29 Dec 2005, 17:10
Contact:

Post by the-me » 02 Oct 2006, 17:48

It's not the server, I've got this cpu time since I start tmw, at the main menu, overall! thats the problem, I cant connect, because it will take hours, there's somewhere a big fault.
User avatar
ElvenProgrammer
TMW Adviser
TMW Adviser
Posts: 2526
Joined: 13 Apr 2004, 20:11
Location: Italy
Contact:

Post by ElvenProgrammer » 02 Oct 2006, 17:55

The big CPU usage is due to the fact that the login screens are not fps limited, so I'd say it's normal for everyone to experience it, in game it should be different.

The slow login time was due to the amount of useless accounts registered, we wiped the old ones and the server seems to be faster lately, please try again and tell me if you still experience problems.
the-me
Peon
Peon
Posts: 20
Joined: 29 Dec 2005, 17:10
Contact:

Post by the-me » 02 Oct 2006, 18:08

No no,
This cpu usage time is since I started it, at the welcome screen overall, I never used the fps limiter, not at the game not at the menu, it worked beautiful.
Now, I can't enter the game or anything else.
And if I activate opengl at the config, sometimes if I type tmw, my whole X server freezes, too.
That's all NOT ingame, because I can't enter the game! that's the big problem.
User avatar
Pajarico
Warrior
Warrior
Posts: 592
Joined: 28 Feb 2005, 20:29
Contact:

Post by Pajarico » 02 Oct 2006, 19:05

The big CPU usage is due to the fact that the login screens are not fps limited, so I'd say it's normal for everyone to experience it, in game it should be different.
Any plan on implementing a fps-limited log-in screen?
Also, while in that screen, minimizing doesn't slow down the CPU, while it does in game.
Lv.: Maggot
Please, read the FAQ before posting.
the-me
Peon
Peon
Posts: 20
Joined: 29 Dec 2005, 17:10
Contact:

Post by the-me » 03 Oct 2006, 12:29

I never had such a cpu time, with and without any fps limiter or at the menu!
User avatar
ElvenProgrammer
TMW Adviser
TMW Adviser
Posts: 2526
Joined: 13 Apr 2004, 20:11
Location: Italy
Contact:

Post by ElvenProgrammer » 04 Oct 2006, 08:12

Pajarico wrote:
The big CPU usage is due to the fact that the login screens are not fps limited, so I'd say it's normal for everyone to experience it, in game it should be different.
Any plan on implementing a fps-limited log-in screen?
Also, while in that screen, minimizing doesn't slow down the CPU, while it does in game.
Added to roadmap
User avatar
maci
Warrior
Warrior
Posts: 507
Joined: 05 Dec 2004, 21:01
Location: Germany
Contact:

Post by maci » 06 Oct 2006, 12:43

apropros drivers

i see you got a 9600.
i would recommend to use the Free Drivers included in xorg instead of the fglrx ones.

i do have the same video card in my notebook and i do get more than 2600 FPS with glxgears and free drivers.
and i use a screen resolution of 1400*1050 with 24bit.

also it is reported the free drivers are more stable than the non free drivers. and they even include some new features the fglrx drivers do not include.
ElvenProgrammer wrote:Maci: don't be rude, we're here to help people ;)
the-me
Peon
Peon
Posts: 20
Joined: 29 Dec 2005, 17:10
Contact:

Post by the-me » 08 Oct 2006, 19:08

I don't will use the free drivers, the performance sucks in 3d games!
and that's no solution for the problem.
User avatar
Platyna
Former Dictator
Former Dictator
Posts: 2213
Joined: 19 Nov 2005, 14:19
Location: Poland
Contact:

Post by Platyna » 09 Oct 2006, 14:29

Look, everyone knows ATI binary drivers sucks, so either get free ones that give good performance or leave it. And 80%-90% CPU usage without FPS limit is normal behaviour.

Regards.
Zuzanna K. Filutowska
[The rest of this signature was censored by TMWC's "Freedom" and "Free speech".]
the-me
Peon
Peon
Posts: 20
Joined: 29 Dec 2005, 17:10
Contact:

Post by the-me » 09 Oct 2006, 16:16

http://www.phoronix.com/scan.php?page=a ... =560&num=3

And now say again, that they really suck, they are not free but they are faster and I need the performance.

I NEVER had at any time such a cpu usage at tmw!!!

but it's all the same now, please delete my account at the forum.

Bye.
User avatar
Bjørn
TMW Adviser
TMW Adviser
Posts: 1430
Joined: 09 Dec 2004, 19:50
Location: North Rhine-Westphalia, Germany
Contact:

Post by Bjørn » 09 Oct 2006, 21:45

maci wrote:i see you got a 9600.

i would recommend to use the Free Drivers included in xorg instead of the fglrx ones.
Note that the 9600 is a RV350, not an R300 (like the page he linked to). As far as I know, while R300 3D is supported by open source drivers (though much slower than fglrx as can be seen from the benchmark), RV350 3D is barely working. Or it works fine for you somehow?

At least I just bought a 9700, since it's R300 and should be supported...
User avatar
maci
Warrior
Warrior
Posts: 507
Joined: 05 Dec 2004, 21:01
Location: Germany
Contact:

Post by maci » 06 Nov 2006, 08:39

i do have a 9600.
maybe its different because its in a notebook.
but until now every 9600/9700 card i tried worked fine with free drivers.
im glad you got your card bjorn.
does it work smoothly?
ElvenProgrammer wrote:Maci: don't be rude, we're here to help people ;)
User avatar
Bjørn
TMW Adviser
TMW Adviser
Posts: 1430
Joined: 09 Dec 2004, 19:50
Location: North Rhine-Westphalia, Germany
Contact:

Post by Bjørn » 06 Nov 2006, 15:17

It works smoothly but just 200 fps with TMW. I still decided to use the fglrx drivers which get me over 500 fps.
Post Reply