TMW OpenGL Downloading resources.txt Failed!

Ask for help regarding any technical issue or report any bug or OS independent issues.
Locked
soap
Peon
Peon
Posts: 18
Joined: Thu Jul 14, 2005 12:51 am

TMW OpenGL Downloading resources.txt Failed!

Post by soap » Thu Jul 14, 2005 12:53 am

Hello mana world gamers,

First, i installed TMW from CVS with the simple "./configure", "make" and "make install". The Game runs.
After using Mana World in normal mode i wanted to test the OpenGL Mode but...

So i tried installing TMW with OpenGL using the command "./configure --with-opengl", "make" and "make install", like it is told in the INSTALL-File.
No error messages and so on. Everything was allright.

But, when i want to run the game i get the following error in the console:

Code: Select all

~/tmw > tmw
Downloading 'http://themanaworld.org/resources.txt'
Failed!
Opening /root/.tmw/resources.txt
The window for TMW opens, like in normal mode. But it only shows a black screen and nothing happens.

I've got a connection in the console. That should not to be the problem.
Did i something wrong?

Thx very much for help!
User avatar
Bjørn
TMW Adviser
TMW Adviser
Posts: 1430
Joined: Thu Dec 09, 2004 7:50 pm
Location: North Rhine-Westphalia, Germany
Contact:

Post by Bjørn » Thu Jul 14, 2005 2:22 am

We're currently in the process of adding an updater for updating client side static data, which should still be tested more, polished up and put to use. Also, CVS is changing every day and you may have ended up with a CVS state that was broken.

I'm compiling with OpenGL and use CVS and am having no problems with the current state of it, so you may first want to try again now or tomorrow.

If you still only get a black screen, try running it in gdb (after compiling it with CXXFLAGS="-g" to configure) and press Ctrl-C to find out where it is in the code. That could be useful information.
User avatar
ElvenProgrammer
TMW Adviser
TMW Adviser
Posts: 2526
Joined: Tue Apr 13, 2004 8:11 pm
Location: Italy
Contact:

Post by ElvenProgrammer » Thu Jul 14, 2005 8:56 am

The updater still needs a lot of error checking. I hope to fix most of them today, so check out CVS later. The only thing I'm puzzled with is that it works for SDL and does not in OpenGL since there's no specific code in the updater (apart from the gui drawing of course).
soap
Peon
Peon
Posts: 18
Joined: Thu Jul 14, 2005 12:51 am

Post by soap » Thu Jul 14, 2005 10:39 am

Well, i updated from CVS and then compiled with OpenGL. The Error

Code: Select all

Downloading 'http://themanaworld.org/resources.txt'
Failed!
Opening /root/.tmw/resources.txt
didn't appear any more but the game still only starts with a black screen.


So i follow the tip of compiling it with the gdb option:

Code: Select all

/tmw > ./configure --with-opengl CXXFLAGS="-g"
After starting it with

Code: Select all

tmw -g
it starts with black screen.


After CTRL-C it shows me a segmentation fault:

Code: Select all

~tmw > tmw -g
Fatal signal: Segmentation Fault (SDL Parachute Deployed)
Segmentation fault
:/

EDIT 1:
I read in another forum that this segmentation problem comes, because of wrong rights. So i followed the tip there:

Code: Select all

chown -R root:games /home/soap/tmw
Now the segmentation error does not appear anymore.
But the game still only starts with blackscreen.
User avatar
ElvenProgrammer
TMW Adviser
TMW Adviser
Posts: 2526
Joined: Tue Apr 13, 2004 8:11 pm
Location: Italy
Contact:

Post by ElvenProgrammer » Thu Jul 14, 2005 10:51 am

Is it still possible that you don't have latest CVS since Sourceforge needs a while to update it if you don't have developer access. So I suggest keep trying. I made some fixes a while ago, I hope these could help you.
Just for a try you could maybe post the log so we can see where the program is stuck at.
About segmentation fault you could maybe get a backtrace (bt in gdb).

If you're still experiencing problems tell me and I'll create a more debug-style version to find out what's wrong.
User avatar
Bjørn
TMW Adviser
TMW Adviser
Posts: 1430
Joined: Thu Dec 09, 2004 7:50 pm
Location: North Rhine-Westphalia, Germany
Contact:

Post by Bjørn » Thu Jul 14, 2005 1:35 pm

Yes, the way to run tmw in a debugger is not "tmw -g", -g is the parameter you pass to the compiler (looks like you did this correctly). To start tmw in gdb do:

Code: Select all

gdb tmw
> run
-- behold black screen -- press [Ctrl-c] in gdb
> bt
...
The output from the bt command should tell us exactly where in the code it's stuck with a black screen, which could give a clue as to what the problem is. However, I have to warn you by now I don't have a clue about it and it seems it is not related to recent CVS activity. To be completely sure, try to use our latest 0.0.14.1 release, which has no such known problem.
soap
Peon
Peon
Posts: 18
Joined: Thu Jul 14, 2005 12:51 am

Post by soap » Thu Jul 14, 2005 5:42 pm

Well, i began from the beginning. Sorry for my bad english ;o)
Updating from CVS and so on like this:

Code: Select all

home/soap/tmw> cvs update -dP
...
home/soap/tmw> ./autogen.sh
...
home/soap/tmw> ./configure --with-opengl CXXFLAGS="-g"
...
home/soap/tmw> make
...
home/soap/tmw> make install
...
Then i run TMW with GDB like this:

Code: Select all

home/soap/tmw> gdb tmw
(gdb) run
Blackscreen again... But i was waiting one minute. Perhaps something happens, but it did not.
The output from GDB so fare was:

Code: Select all

Starting program: /usr/local/bin/tmw
[Thread debugging using libthread_db enabled]
[New Thread -1217314688 (LWP 12531)]
[New Thread -1217385552 (LWP 12534)]
[New Thread -1266332752 (LWP 12535)]
[New Thread -1274725456 (LWP 12536)]
[Thread -1274725456 (zombie) exited]
[New Thread -1283122256 (LWP 12537)]
[Thread -1283122256 (zombie) exited]
[New Thread -1291514960 (LWP 12538)]
[Thread -1291514960 (zombie) exited]
That was the point i do CTRL-C. Output from GDB after that:

Code: Select all

Program received signal SIGINT, Interrupt.
[Switching to Thread -1217314688 (LWP 12531)]
0xb79d51a0 in getenv () from /lib/tls/i686/cmov/libc.so.6
Than i did BT. Output from GDB was:

Code: Select all

(gdb) bt
#0  0xb79d51a0 in getenv () from /lib/tls/i686/cmov/libc.so.6
#1  0x080ee4f3 in typeinfo name for MapStartErrorListener ()
#2  0x00000009 in ?? ()
#3  0x47003432 in ?? ()
#4  0x45534d44 in ?? ()
#5  0x4f495353 in ?? ()
#6  0x65643d4e in ?? ()
#7  0x6c756166 in ?? ()
#8  0x74680074 in ?? ()
#9  0x5f737074 in ?? ()
#10 0x786f7270 in ?? ()
#11 0x74683d79 in ?? ()
#12 0x2f3a7074 in ?? ()
#13 0x3933312f in ?? ()
#14 0x322e362e in ?? ()
#15 0x342e3631 in ?? ()
#16 0x3231333a in ?? ()
#17 0x54480038 in ?? ()
#18 0x5f535054 in ?? ()
#19 0x584f5250 in ?? ()
#20 0x74683d59 in ?? ()
#21 0x2f3a7074 in ?? ()
#22 0x3933312f in ?? ()
---Type <return> to continue, or q <return> to quit---
#23 0x322e362e in ?? ()
#24 0x342e3631 in ?? ()
#25 0x3231333a in ?? ()
#26 0x48530038 in ?? ()
#27 0x3d4c564c in ?? ()
#28 0x4f480031 in ?? ()
#29 0x2f3d454d in ?? ()
#30 0x746f6f72 in ?? ()
#31 0x44555300 in ?? ()
#32 0x4f435f4f in ?? ()
#33 0x4e414d4d in ?? ()
#34 0x752f3d44 in ?? ()
#35 0x622f7273 in ?? ()
#36 0x782f6e69 in ?? ()
#37 0x7265742d in ?? ()
#38 0x616e696d in ?? ()
#39 0x6d652d6c in ?? ()
#40 0x74616c75 in ?? ()
#41 0x4c00726f in ?? ()
#42 0x55474e41 in ?? ()
#43 0x3d454741 in ?? ()
#44 0x445f6e65 in ?? ()
#45 0x6e653a45 in ?? ()
---Type <return> to continue, or q <return> to quit---
#46 0x4f4e4700 in ?? ()
#47 0x445f454d in ?? ()
#48 0x544b5345 in ?? ()
#49 0x535f504f in ?? ()
#50 0x49535345 in ?? ()
#51 0x495f4e4f in ?? ()
#52 0x65443d44 in ?? ()
#53 0x6c756166 in ?? ()
#54 0x54480074 in ?? ()
#55 0x505f5054 in ?? ()
#56 0x59584f52 in ?? ()
#57 0x7474683d in ?? ()
#58 0x2f2f3a70 in ?? ()
#59 0x2e393331 in ?? ()
#60 0x31322e36 in ?? ()
#61 0x3a342e36 in ?? ()
#62 0x38323133 in ?? ()
#63 0x474f4c00 in ?? ()
#64 0x454d414e in ?? ()
#65 0x6f6f723d in ?? ()
#66 0x49440074 in ?? ()
#67 0x414c5053 in ?? ()
#68 0x303a3d59 in ?? ()
---Type <return> to continue, or q <return> to quit---
#69 0x5300302e in ?? ()
#70 0x5f4f4455 in ?? ()
#71 0x3d444947 in ?? ()
#72 0x30303031 in ?? ()
#73 0x55415800 in ?? ()
#74 0x524f4854 in ?? ()
#75 0x3d595449 in ?? ()
#76 0x706d742f in ?? ()
#77 0x62696c2f in ?? ()
#78 0x75736b67 in ?? ()
#79 0x2d322e31 in ?? ()
#80 0x75643265 in ?? ()
#81 0x2e2f4236 in ?? ()
#82 0x74756158 in ?? ()
#83 0x69726f68 in ?? ()
#84 0x43007974 in ?? ()
#85 0x524f4c4f in ?? ()
#86 0x4d524554 in ?? ()
#87 0x6f6e673d in ?? ()
#88 0x742d656d in ?? ()
#89 0x696d7265 in ?? ()
#90 0x006c616e in ?? ()
#91 0x7273752f in ?? ()
---Type <return> to continue, or q <return> to quit---
#92 0x636f6c2f in ?? ()
#93 0x622f6c61 in ?? ()
#94 0x742f6e69 in ?? ()
#95 0x0000776d in ?? ()
Cannot access memory at address 0xbffffffd
(gdb)
Well, the latest release is running well... I used it the last days before but then i wanted to try the CVS version.
I think i should keep at latest release. :-)
soap
Peon
Peon
Posts: 18
Joined: Thu Jul 14, 2005 12:51 am

Post by soap » Thu Jul 14, 2005 6:19 pm

Now i use the CVS version in normal (not OpenGL) mode. It works fine, but the font of the playernames and the talking lines above the players heads are bigger than in the latest release version.
Bigger and white with a black border around the letters. Harder to read than the black ones from the normal release.

What follows has nothing to do with my problem posted in this thread, but i found this new problem:
The last days i used the latest release The Mana World 0.0.14.1. It works fine.
But if i now try to install it, it says to me that i have a wrong version of guichan:

Code: Select all

/home/soap/download > dpkg -i tmw_0.0.14.1-1_i386.deb
(Reading database ... 55173 files and directories currently installed.)
Preparing to replace tmw 0.0.14.1-1 (using tmw_0.0.14.1-1_i386.deb) ...
Unpacking replacement tmw ...
dpkg: dependency problems prevent configuration of tmw:
 tmw depends on libguichan (>= 0.4.0-2); however:
  Version of libguichan on system is 0.4.0-1.
dpkg: error processing tmw (--install):
 dependency problems - leaving unconfigured
Errors were encountered while processing:
 tmw
At the homepage of GUICHAN there isn't a version like that. My installed version seems to be the latest. How can it be?

So i'm using CVS version now.. that works fine...
Nevertheless, thanks for your help! :-)
Locked